Marktleider sinds 1918

Nouryon begon met het winnen van zout in Nederland met de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) in 1918. Sindsdien zijn wij uitgegroeid tot de grootste producent van Nederland, met winningsgebieden in Twente en in Groningen, bij Heiligerlee en Zuidwending. Wij vinden het belangrijk om het op een duurzame, veilige en efficiënte manier te winnen, met respect voor de omgeving. Zo heeft iedereen nog lang baat bij het zuivere zout uit Nederland.

To see the video, please accept the media and social cookie. Cookie settings

Electrolyse: de basis van de chemie

Meer dan 85% van ons zout wordt gebruikt door de chemie in een proces dat elektrolyse heet. Hiermee wordt zout water met elektriciteit gesplitst in drie belangrijke grondstoffen: chloor, natronloog en – in kleinere hoeveelheden – waterstof. Deze producten vormen de basis van veel moderne chemie-industrie en zijn essentieel voor talloze producten in ons dagelijks leven. 

Stijgende vraag naar zout

De vraag naar chloor en natronloog (en dus zout) is de laatste jaren flink gestegen doordat ze gebruikt worden in veel lichtgewicht en energiebesparende producten. Hieronder valt bijvoorbeeld het gebruik van chloor voor de vervaardiging van epoxyharsen die terug te vinden zijn in windmolens en lichtgewicht elektrische auto's, of polyurethaan uit chloor voor isolatie in de bouw. Natronloog wordt op zijn beurt voornamelijk gebruikt voor de productie van aluminium, ook cruciaal voor veel lichtgewicht onderdelen in auto's en in de bouw.

De waarde van zout

Chloor en loog uit zout zitten in meer dan 60% van de producten van de chemische industrie. Nouryon levert 30% van het chloor en loog voor de Noordwest-Europese chemische industrie. Diverse chemische clusters zijn 100% afhankelijk van zout van Nouryon (o.a. in Delfzijl, Rotterdam, Leverkusen en Frankfurt).
De zoutwinningsactiviteiten van Nouryon in Twente en Groningen zorgen in Nederland voor een directe werkgelegenheid van rond de 900 directe en ca 3000 indirecte banen. Zo gaan er bijvoorbeeld vanuit de Container Terminal Twente per dag 20 containers met zoutproducten de hele wereld over en vertrekken dagelijks 3 a 4 zoutboten voor transport. Daarnaast werken er duizenden mensen in de industrieën die afhankelijk zijn van het zout voor de productie van chemie en materialen.